Μωρό

Πότε πρέπει να ξεκινήσω να καθαρίζω τα δόντια του παιδιού;

Η φροντίδα του στόματος θα πρέπει να αρχίσει ακόμη και πριν εμφανιστούν τα δόντια. Ένα απαλό σκούπισμα των ούλων του μωρού με μία γάζα βρεγμένη με νερό μετά από το τάισμα θα βοηθήσει στην εξοικείωση του μωρού με τον καθαρισμό του στόματος και θα δημιουργήσει καλές συνήθειες. Αρχίστε να καθαρίζετε τα δόντια του παιδιού σας από τη στιγμή που θα εμφανιστούν στο στόμα (περίπου 6 μηνών). Είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τα δόντια του παιδιού σας καθημερινά καθώς η πλάκα (μια μαλακή, κολλώδης μεμβράνη από βακτήρια) συσσωρεύεται στα δόντια του παιδιού σας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα δικά σας δόντια.

Όταν εμφανιστούν μερικά δόντια, χρησιμοποιείστε μια οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και μαλακές ίνες, ειδικά σχεδιασμένη για μωρά. Θυμηθείτε να κάνετε τον καθαρισμό των δοντιών μια θετική εμπειρία και μια διασκεδαστική καθημερινή συνήθεια.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη οδοντόβουρτσα για το μωρό μου;

Επιλέξτε μία οδοντόβουρτσα με μαλακές, αποστρογγυλεμένες ίνες και μικρή κεφαλή, ειδικά σχεδιασμένη για μωρά. Μην ξεχνάτε να την αντικαθιστάται κάθε 3 μήνες ή και νωρίτερα αν οι ίνες φθαρούν.

Το μωρό μου γκρινιάζει πολύ, επειδή βγάζει δόντια. Μία φίλη μου με συμβούλεψε να τρίψω έναν κύβο ζάχαρης πάνω στα ούλα του για να ανακουφιστεί. Είναι σωστό αυτό;

Σωστό και Λάθος. Ο κίνδυνος για τα δόντια είναι περιορισμένος και έχει αποδειχθεί ότι η ζάχαρη έχει αναλγητική δράση, αλλά αυτή η κίνηση μπορεί να βλάψει το παιδί μελλοντικά, καθώς μπορεί να αυξήσει την έλξη του για τα γλυκά. Μπορείτε να του δώσετε ένα δακτύλιο μάσησης που έχετε προηγουμένως τοποθετήσει στο ψυγείο για να πιέσει με αυτό τα ούλα, ενώ μετά τα γεύματα και πριν τον ύπνο, ένα ειδικό gel για την οδοντοφυΐα.

Όταν βγουν τα πρώτα δόντια και μετά από κάθε γεύμα, καθαρίστε τα δόντια του με μία γάζα βρεγμένη με λίγο νερό.