Νήπιο

Η κόρη μου είναι 5 ετών κι έχει τερηδόνα σε ένα από τα πρώτα της δόντια. Είναι σοβαρό; Πρέπει να την πάω στον οδοντίατρό μου;

Σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευε κανείς, τα πρώτα δόντια (νεογιλά) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην τερηδόνα, επειδή το σμάλτο είναι πιο λεπτό και λιγότερο σκληρό. Παρόλο που τα νεογιλά δόντια πρόκειται να αντικατασταθούν, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την τερηδόνα αν εμφανιστεί, γιατί η υγεία των νεογιλών δοντιών προσδιορίζει την υγεία των μόνιμων. Η απώλεια ενός ή περισσοτέρων νεογιλών δοντιών νωρίς προκαλεί τη μετατόπιση των γειτονικών δοντιών, η οποία διαταράσσει τη δημιουργία μόνιμων δοντιών και τη σωστή ανάπτυξη του στόματος.

Από την ηλικία των 2-3 ετών, μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού. Σταδιακά, θα θέλει να το κάνει μόνο του, όπως «οι μεγάλοι»! Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνει μια καθημερινή συνήθεια (τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για 3 λεπτά), και όχι να θεωρείται μια αγγαρεία.

Για να γίνει αυτό, καλό είναι οι γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα και να βουρτσίζουν τα δόντια τους μαζί με τα παιδιά τους: μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης! Συνιστάται να διδάξετε τα παιδιά από νωρίς τις σωστές κινήσεις βουρτσίσματος, δηλαδή το βούρτσισμα από τα ούλα προς τα δόντια. Μπορείτε να επιλέξετε μια βούρτσα προσαρμοσμένη στο στόμα του παιδιού, με μαλακές ίνες. Μπορείτε να αγοράσετε μία φθοριούχο οδοντόκρεμα με τα κατάλληλα επίπεδα φθορίου ανάλογα με την ηλικία του.

Επιπλέον, όπως ισχύει και για τους ενήλικες, η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της τερηδόνας: θα πρέπει να περιέχει περιορισμένη ποσότητα γλυκών, αναψυκτικών και προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη.

Προσοχή: η τερηδόνα μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, καθώς το παιδί μπορεί να μη διαμαρτύρεται έντονα. Μη διστάσετε να μιλήσετε στον οδοντίατρό σας για τις συνιστώμενες επισκέψεις.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τρίτα του γενέθλια. Μερικοί οδοντίατροι συστήνουν το πρώτο ραντεβού να γίνει μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη οδοντόβουρτσα για τα μικρά παιδιά;

Μία οδοντόβουρτσα με μαλακές, αποστρογγυλεμένες ίνες και μικρή κεφαλή είναι ιδανική για τα μικρά παιδιά. Διαλέξτε μία οδοντόβουρτσα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και μην ξεχνάτε να την αλλάζετε κάθε 3 μήνες.

Από πότε μπορεί το παιδί να πλένει μόνο του τα δόντια του;

Θα πρέπει να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνα τους από μικρή ηλικία. Ωστόσο, είναι δύσκολο για τα μικρά παιδιά να τα βουρτσίζουν αποτελεσματικά, καθώς δεν έχουν επαρκή επιδεξιότητα έως ότου γίνουν περίπου 8 ετών. Έτσι, θα πρέπει να βουρτσίζετε εσείς τα δόντια του παιδιού σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, είτε το πρωί, είτε πριν το βραδινό ύπνο και να εποπτεύετε τις προσπάθειες του παιδιού σας τις άλλες φορές.

Όταν το κάνετε αυτό, ακολουθήστε την ίδια τεχνική βουρτσίσματος, όπως όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Για αποτελεσματικό βούρτσισμα, τοποθετήστε τη βούρτσα με κλίση 45º προς την επιφάνεια των δοντιών εκεί που τα ούλα έρχονται σε επαφή με τα δόντια και κάντε απαλές περιστροφικές κινήσεις από τα ούλα προς τα δόντια. Η ίδια μέθοδος βουρτσίσματος επαναλαμβάνεται στις εσωτερικές επιφάνειες όλων των δοντιών. Για τις μασητικές επιφάνειες, κάντε μία ελαφριά κίνηση μπρος και πίσω.

Από ποια ηλικία πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά οδοντόκρεμα;

Όταν ένα παιδί γίνει περίπου 2 ετών, μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα.

Το πιο σημαντικό συστατικό μίας παιδικής οδοντόκρεμας είναι το φθόριο, δεδομένου ότι βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας, ενισχύει και προστατεύει το σμάλτο των δοντιών. Επίσης, πρέπει να έχει χαμηλό δείκτη αποτριβής κι ευχάριστη γεύση.

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά κάτω των 6 ετών πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο, σε ποσότητα στο μέγεθος μπιζελιού και να ενθαρρύνονται να μην την καταπίνουν.