Εγκυμοσύνη

Είμαι έγκυος και όταν βουρτσίζω τα δόντια μου ματώνουν τα ούλα μου. Είναι ανησυχητικό;

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας είναι ερεθισμένα και πρησμένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μπορεί να αιμορραγούν. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας. Καλό είναι να φροντίζετε ιδιαίτερα τη στοματική σας υγιεινή αυτήν την περίοδο, να χρησιμοποιείτε μία οδοντόπαστα κατάλληλη για την περίπτωσή σας και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά. Η ουλίτιδα εγκυμοσύνης είναι ένα συχνό φαινόμενο, αλλά όχι κάτι που πρέπει να αμελήσετε!

Θα μπορούσε η ουλίτιδα να επηρεάσει το έμβρυο;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες που έχουν έντονη ουλίτιδα μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και το μωρό να έχει χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση.
Φαίνεται ότι η ουλίτιδα αυξάνει τα επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν τον τοκετό. Αν όμως η ουλίτιδα αντιμετωπιστεί σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι κίνδυνοι αυτοί μειώνονται σημαντικά.

Χρειάζεται να επισκεφθώ τον οδοντίατρό μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι. Λόγω των ορμονικών αλλαγών κατά την εγκυμοσύνη, η υγεία των δοντιών ορισμένων γυναικών χρειάζεται περισσότερη φροντίδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας ματώνουν πιο εύκολα από πριν.

Οι παλιοί έλεγαν ότι μία έγκυος γυναίκα χάνει ένα δόντι για κάθε μωρό που φέρνει στον κόσμο. Είναι αλήθεια ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια;

Δεν είναι αλήθεια ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί προβλήματα στα δόντια λόγω της έλλειψης ασβεστίου. Σύμφωνα με το μύθο που κυκλοφορεί, το σώμα παίρνει ασβέστιο από τα δόντια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό όμως δεν ισχύει. Τα δόντια δεν μπορούν να δώσουν ασβέστιο στο μωρό, η διατροφή μπορεί. Αν δεν τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τότε το σώμα χρησιμοποιεί ασβέστιο από τα κόκκαλα, και όχι από τα δόντια.